Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Δημήτριος Τούσσης



Η φωτογραφία του Δημητρίου Ι. Τούσση κρεμασμένη στον τοίχο δεσπόζει επιβλητική.


«Βιογραφικό σημείωμα του Δημητρίου Ι. Τούσση»




Ο Δημήτριος Τούσσης γεννήθηκε στην Κορυτσά το 1873 και απεβίωσε το 1943. Το 1919 επικηρύσσεται από τους Τουρκαλβανούς και μετακινείται στη Φλώρινα με την γυναίκα του Μαργαρίτα και τα δύο του παιδιά Βασίλειο και Γιάννη.
Το 1919 έπειτα από συνεννόηση και με άλλους πρόσφυγες της Κορυτσάς ιδρύουν τον «Βορειοηπειρωτικό Σύλλογο Φλωρίνης και Καστοριάς» προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν και να διατηρήσουν τις επαφές τους. Ο Δημήτριος Ι. Τούσσης ασχολήθηκε με ζήλο στον σύλλογο σε εθνικά και κοινωνικά ζητήματα. Το 1939 οι σύλλογοι Φλώρινας και Καστοριάς χωρίζονται και ο σύλλογος της Φλώρινας ονομάζεται «Βορειοηπειρωτικός Σύλλογος Φλωρίνης και Πέριξ», που ισχύει μέχρι και σήμερα.
Ο Δημήτριος Ι. Τούσσης ήταν αυτοδίδακτος εργολάβος και κτήρια του στολίζουν την πόλη της Φλώρινας μέχρι και σήμερα. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του είναι η Γεωργική Σχολή, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Φλώρινας, η σχολή της Αγίας Όλγας, το Νέο Πάρκο και το 4ο Δημοτικό Σχολείο.
Ο πρωτότοκος γιος του Βασίλειος Δ. Τούσσης, συνέχισε το έργο του πατέρα του στον σύλλογο. Κληρονομώντας το χάρισμα του πατέρα του, δούλευε ως εργολάβος οικοδομών, ενώ διατηρούσε ταυτόχρονα ζαχαροπλαστείο στην πόλη της Φλώρινας μαζί με τον αδερφό του Γιάννη για είκοσι χρόνια. Το ζαχαροπλαστείο ήταν φημισμένο για το ραβανί και το γαλακτομπούρεκο. Ο Βασίλειος Δ. Τούσσης διόρθωσε όλα τα κατασκευαστικά λάθη του κτιρίου του συλλόγου με προσωπική του εργασία. Το Ρολόι στην «Πλατεία Ηρώων» είναι δωρεά του ίδιου στη μνήμη της συζύγου του Θωμαής. Ο σύλλογος τον τίμησε δημοσίως ως επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου για την γενναιόδωρη προσφορά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η 17η Φεβρουαρίου 1914, ημέρα Ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου

  Η 17η Φεβρουαρίου 1914, ημέρα Ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου Η δημιουργία του Αλβανικού κράτους το 1912 δεν ήταν αποτέλε...