
ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
«Ο Βορειοηπειρωτικός Σύλλογος Φλωρίνης & Πέριξ δηλώνει ΠΑΡΩΝ»
Του Νικολάου Α. ΝΟΒΑ
Λίγα ιστορικά στοιχεία…
Η γέννηση της «Βορείου Ηπείρου»
Με τη Συνθήκη του Λονδίνου στις 29 Ιουλίου 1913 αναγνωρίστηκε η Αλβανία ως ανεξάρτητο κράτος. Λίγους μήνες αργότερα, με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας, στις 17 Δεκεμβρίου 1913, η περιοχή που κατοικούνταν κυρίως από Έλληνες χριστιανούς ονομάστηκε «Βόρεια Ήπειρος» και προσαρτήθηκε στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος.
Οι Μεγάλες Δυνάμεις για να εξαναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας με το οποίο οριζόταν η προσάρτηση της Βορείου Ηπείρου στην
Αλβανία, άφηναν ακόμη σε εκκρεμότητα το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου. Τα νησιά που είχαν απελευθερωθεί με τους Βαλκανικούς Πολέμους θα προσαρτούνταν επίσημα στην Ελλάδα μόνο εάν υποχωρούσαμε στο ζήτημα της Βορείου Ηπείρου. Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε παρά τις όποιες αντιρρήσεις να υποχωρήσει από τη διεκδίκηση των εδαφών της Βορείου Ηπείρου.
Η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου
Ενώ, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε από τις πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, δεν φάνηκε να δέχτηκαν και οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου την προοπτική να γίνουν Αλβανοί πολίτες. Έτσι, πρώτοι οι κάτοικοι της Χειμάρρας με αρχηγό τον Σπυρομήλιο πήραν τα όπλα και ύψωσαν τη σημαία της αυτονομίας. Οι κάτοικοι της Χειμάρρας συγκρότησαν δική τους κυβέρνηση του «Αυτόνομου Κράτους της Χειμάρρας».
Το παράδειγμα της Χειμάρρας ακολούθησαν και άλλες περιοχές της Βορείου Ηπείρου, ιδρύοντας τελικά την «Κυβέρνηση της Αυτονόμου Ηπείρου» στο Αργυρόκαστρο. Οι Αλβανοί ανήμποροι να αντιμετωπίσουν τους εξεγερμένους Έλληνες, υπέγραψαν τελικά το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας. Στις 17 Μαΐου 1914 οριζόταν η «Αυτόνομη Δημοκρατία της Βορείου Ηπείρου» και αναγνωριζόταν η ελληνικότητα της περιοχής καθώς και τα δικαιώματα του ντόπιου πληθυσμού.
Τη νύχτα του Σαββάτου 22 Δεκεμβρίου 1940, ελληνικά τμήματα εισέρχονταν στην Χειμάρρα και η πόλη επανενώθηκε για λίγο με την Ελλάδα μέχρι τη Γερμανική εισβολή το 1941.
Τον Απρίλιο του 1941 μετά την Γερμανική επίθεση που εκδηλώθηκε στα σύνορα με την Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία, ο ελληνικός στρατός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει για μια ακόμη φορά την Β. Ήπειρο. Τα χρόνια της κατοχής η αγγλική κυβέρνηση προέβη σε ευνοϊκές δηλώσεις για το βορειοηπειρωτικό ζήτημα στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά η κατάσταση παρέμεινε ίδια. Όταν ο πόλεμος τελείωσε, ο στρατηγός Ν. Ζέρβας εισηγήθηκε να ενσωματωθεί η Βόρειος Ήπειρος στην Ελλάδα. Στις 19 Οκτωβρίου 1944 ο Γεώργιος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός, διακήρυξε ότι η Βόρειος Ήπειρος είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής επικράτειας. Ωστόσο, το 1945 ο Ενβέρ Χότζα ανέλαβε την εξουσία και υπήρξαν αντιδράσεις από τους σοβιετικούς αξιωματούχους. Οι Βορειοηπειρώτες υπέστησαν καταπίεση και πολλοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στα αστικά κέντρα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία μόνο όσοι κατοικούσαν στη μειονοτική ζώνη θεωρούνταν Έλληνες. Εκείνο το διάστημα η ελληνική γλώσσα απαγορεύτηκε και ο πληθυσμός διδάσκονταν πλέον την αλβανική ιστορία.
Η Ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου δεν αμφισβητείται από κανέναν, το μόνο παράλογο είναι οι αξιώσεις των Αλβανών γειτόνων. Ας μην πολιτικοποιήσω όμως το ζήτημα δεν είναι αυτός ο σκοπός μου άλλωστε. Σκοπός μου είναι να προσκαλέσω όλους εσάς τους Βορειοηπειρώτες να αγκαλιάσετε την προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογος μας να παραμείνει ζωντανός και δραστήριος.
Ο «Βορειοηπειρωτικός Σύλλογος Φλωρίνης & Πέριξ» είναι ένας σύλλογος με ιστορία. Από το 1921 μέχρι και σήμερα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολιτισμικά, κοινωνικά και ιστορικά ζητήματα της κοινωνίας μας.
Με έμβλημά μας τον δικέφαλο αετό, σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα από την ίδρυση, δηλώνουμε ισχυρό παρόν με όρεξη και διάθεση, αλλά προ πάντων με υποχρέωση, να τιμήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την ταυτότητα μας, τις ρίζες μας και τους ανθρώπους μας.
Κάθε άνθρωπος σε κάθε μέρος της γης οφείλει να είναι υπερήφανος για την χώρα του και την καταγωγή του. Η καταγωγή είναι κάτι που δηλώνοντας το, πρέπει κανείς να αισθάνεται υπερηφάνεια και όχι ντροπή η δυσαρέσκεια. Η καταγωγή σου, συμπατριώτη είναι βαριά. Είναι βαθιά Ελληνική, έχει πόνο, έχει τιμή και δόξα. Δόξα στους προγόνους και την ιστορία. Τα χώματα της Βορείου Ηπείρου είναι χώματα ιερά.
Να είσαι περήφανος για την καταγωγή σου λοιπόν. Να είσαι περήφανος Βορειοηπειρώτης. Να είσαι περήφανος Έλληνας.
«Μπορεί τα αστέρια να λάμπουν σαν τον ήλιο, μα κανένα από αυτά δεν είναι ο ήλιος. Ήλιος είναι μόνο ο τόπος που γεννήθηκες, ο τόπος καταγωγής σου, το χωριό σου.»
Με σεβασμό και εκτίμηση, ο πρόεδρος του Βορειοηπειρωτικού συλλόγου Φλώρινας,
-Νόβας Α. Νικόλαος-